Een van de kenmerken van Kopwit is dat ze graag samenwerking aangaat met andere schrijvers en kunstenaars.

WARNSVELD  - Ton Luijten, oud-stadsdichter van Zutphen, is maandag 13 april temidden van zijn gezin overleden. De Warnsvelder was al geruime tijd ziek. Ton Luijten was stadsdichter van Zutphen in de jaren 2009 en 2010. Daarna was hij columnist voor de Stentor.
De neerlandicus werkte jaren als docent Nederlands, de tweede helft van zijn loopbaan was hij verbonden aan het CITO.
Ton Luijten heeft een reeks van publicaties op zijn naam staan. Hij schreef vakliteratuur, maar leverde ook bijdrages aan literaire tijdschriften, schreef korte verhalen, een detective en veel poëzie. Het werk van Ton Luijten kenmerkte zich door een zeer toegankelijke stijl en een groot gevoel voor humor. Die eigenschappen maakten hem geliefd bij een breed publiek.

Stadsdichters Anna Wiersma, Hanz Mirck en Tim Pardijs hebben onderstaande gedichten gemaakt ter nagedachtenis aan Ton Luijten.

In memoriam

Een grote man is
van ons weggegaan.
Markant was hij,
met goed
gescherpte pen
voor vers, of krant.
Een anekdote
had hij altijd
weg te geven,
met in zijn ogen
schalks een twinkeling.
Soms kregen wij
een glimp te zien
van de kwajongen
die buiten alweer
op de fiets gesprongen
huiswaarts reed.
Wij missen deze grote man,
Ton Luijten.

Anna Wiersma


OP DE PLANKEN

In memoriam Ton Luijten

Dwarrelende blaadjes, je laat ze vallen
als een gedicht klaar is. Na je optreden
liggen alle grappen op de grond,
humor is een ernstige zaak.

Het laatste blad houd je lang in je warme hand,
lachend naar je publiek. Je laat ons
gissen of er nog een zin zal komen,
net als de eerste keer dat we je hoorden.

Hanz Mirck en Tim Pardijs

Onder de naam Juninacht wordt het derde Ida Gerhardt Poëziediner gehouden op vrijdag 19 juni 2015 bij Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. Namens het bestuur van de nieuwe Stichting Ida Gerhardt Poëzieprijs mag ik u van harte uitnodigen voor dit intieme evenement dat begint om 18.30 uur.

In de tuin met uitzicht op de Drogenapstoren wordt u verwend met een smakelijk menu: jazzzangeres Janne Schra, finalisten van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, stadsdichter Anna Wiersma en natuurlijk een diner, duurzaam gekookt en geserveerd door restaurant Eetlust Zutphen.
 
Kaarten voor Juninacht – Ida Gerhardt Poëziediner (vegetarisch mogelijk) à 50 euro zijn te reserveren via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl of bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.
 
Met vriendelijke groet, en graag tot ziens op 19 juni,
 
Tim Pardijs
secretaris Stichting Ida Gerhardt Prijs
w: www.idagerhardtpoezieprijs.nl
e: secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl
 
Het Ida Gerhardt Poëziediner is het tussendoortje van de tweejaarlijkse poëzieprijs, voorheen uitgereikt door de gemeente Zutphen. De nieuwe Stichting Ida Gerhardt Prijs, die sinds eind 2014 de activiteiten van het voorgaande comité heeft overgenomen, heeft hier de naam Juninacht voor gekozen, naar een gedicht van de dichteres uit de bundel Het sterreschip. Op onze website www.idagerhardtpoezieprijs.nl staat meer informatie over de optredende artiesten en over de Stichting Ida Gerhardt Prijs.

Lucky Fonz III in Zutphense Broederenklooster

Onder de naam Juninacht wordt het vierde Ida Gerhardt Poëziediner gehouden op donderdag 29 juni vanaf 19.00 uur in de refter van het Zutphense Broederenklooster. Op het menu staan muziek en verhalen van singer-songwriter Lucky Fonz III en optredens van dichters Hanneke van Eijken, Thomas Möhlmann, Mas Papo en Johanneke ter Stege.

Het Ida Gerhardt Poëziediner is het tussendoortje van de tweejaarlijkse poëzieprijs. De Stichting Ida Gerhardt Prijs, die sinds eind 2014 de activiteiten van het voorgaande gemeentelijk comité heeft overgenomen, heeft hier de naam Juninacht voor gekozen, naar een gedicht van de dichteres uit de bundel Sterreschip.

De Stichting Ida Gerhardt Prijs is trots Lucky Fonz III te kunnen presenteren als hoofdact. In de afgelopen jaren is Lucky Fonz III uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde songwriters en live-acts met cd’s als Hoe je honing maakt en All of Amsterdam. Dit voorjaar echter reisde hij Nederland rond met de theatershow Superlekker. Daarin speelt hij nieuwe Nederlandstalige liedjes, die nog niet eens op zijn goed ontvangen album In je nakie (2016) staan. Ook Zutphen zal genieten van zijn kwaliteiten als singer-songwriter, verhalen- en grappenverteller.

De stadsdichter van Zutphen mag natuurlijk niet ontbreken tijdens Juninacht. Sinds januari 2017 is dat Mas Papo. Daarvoor was hij dichter van de gemeente Bernheze. Samen met anderen maakte hij daar de lokale dichtbundel Dichter op de huid. In 2008 verscheen zijn roman De meikevers en in het voorjaar 2012 de dichtbundel Aanvaart. Hij schrijft nu een poëtische column over Zutphen, een roman De man uit Den Haag en hij werkt aan een dichtbundel.

De Deventer stadsdichter Johanneke ter Stege komt ook optreden. Naar eigen zeggen verzamelt ze stukjes tijd en verpakt ze in taal, beeld maar ook in muziek. Deze kunstenares, zangeres en dichter proefde dit voorjaar voor het eerst aan slamdichten en won gelijk de poëzieslag van café Festina Lente. Ze mag zich daardoor proberen te kwalificeren voor het NK Poetry Slam.

Zij deelt het podium met dichters die hun sporen nalaten in poëtisch Nederland. Hanneke van Eijkens bundel Papieren veulens werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs vanwege de heldere taal en volle beelden die ze gebruikt. Voor Zutphen stond ze onder meer op de Nacht van de Poëzie, Lowlands en De Parade. Tektschrijver, redacteur en dichter Thomas Möhlmann won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor zijn debuut De vloeibare jongen en is verbonden aan onder meer de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en poëzietijdschrift Awater.

Het Broederenklooster is te vinden aan de Rozengracht 3 in Zutphen. Kaarten voor Juninacht – Ida Gerhardt Poëziediner à 50 euro zijn te reserveren via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl of bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.

Meer informatie geeft secretaris van de Stichting Ida Gerhardt Prijs, Tim Pardijs via telefoonnummer 06-14661504 of e-mailadres secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl.

Celloproject op scholen

Poëzienetwerk Kopwit Zutphen en omstreken probeert met Stichting Izó via het Coöperatiefonds van de Rabobank geld bij elkaar te krijgen voor Cello & Poëzie & Scholen.

Cellisten van de Celloweken Zutphen en dichters werken in dit tweejarige project op een creatieve manier samen om te komen tot nieuwe muziek, poëzie en tot nieuwe creaties en optredens. Scholieren in het basis- en middelbaar onderwijs worden uitgenodigd deel te nemen aan een interactief creatief proces. Op deze manier maken jongeren kennis met klassieke muziek en poëzie. Alles zal leiden tot presentaties voor publiek, voor scholen, sponsors en mogelijke anderen én tot een of meer cd’s, met bijgevoegd een boekje met daarin informatie over de deelnemers, de muziek, de poëzie en de scholen.

Leden van de Rabobank kunnen dit project steunen door te stemmen op www.stemophetcooperatiefonds.nl (klik op Zutphen, ga naar pagina 2, en klik op Stichting Izó Zutphen. Directe link: https://www.stemophetcooperatiefonds.nl/project/view/id/5018) Stemmen kan tot 1 augustus.

Coöperatiefonds Rabobank

Rabobank Graafschap-Noord stelt 200.000 euro beschikbaar voor projecten die het maatschappelijke, sociale of culturele leven in de regio ten goede komen. In Zutphen kan 51.000 euro verdeeld worden. Op www.stemophetcooperatiefonds.nl staan alle projecten die een aanvraag ingediend hebben. Leden van de Rabobank kunnen stemmen en de projecten die de meeste stemmen weten te verzamelen ontvangen bij de realisatie de aangevraagde bijdrage uit het fonds. Stemmen kan tot 1 augustus.

2013
Dichters van Kopwit en kunstenaars van de Kunstconnectie Zutphen maken werk over de Walburgiskerk in Zutphen. Gezamenlijke expositie in de kerk.

2012

Kunstenaars en dichters inspireren elkaar in de jaarlijkse kunstroute, resulterend in gezamenlijke exposities en optredens en de publicatie van de kunst- en gedichtenbundel Genius Loci.

Dichters van Kopwit schrijven nieuw werk voor Natuurmonumenten-gebied Het Groote Veld. Publicaties: wandelgids en bundel.

2011

Kunstenaars en dichters inspireren elkaar in de jaarlijkse kunstroute, resulterend in gezamenlijke exposities en optredens en de publicatie van de kunst- en gedichtenbundel Dichter bij Kunst.

In een project met Museum Henriëtte Polak schrijven dichters nieuw werk naar aanleiding van de tentoonstelling Mijn minnaar en ik van Natasja Bennink en Onno Broeksma.

2010

Kopwit sluit aan bij het Chocoladefestival in Zutphen. Twintig chocoladezoete verzen hangen in etalages, er zijn voordrachten en exposities.

Culturele uitwisseling met Zutphens stedenpartner Satu Mare (Roemenië). Werk van Kopwit-dichters verschijnt in Roemeense literaire bladen en de bundel NederRoem verschijnt, met vertaalde gedichten van Nederlandse en Roemeense dichters. Literaire avonden in Zutphen en Satu Mare.

2009

Wielerronde Vuelta start in Zutphen: Kopwit-dichters presenteren verzen in etalages.